Fungicide

Afiseaza: 1-40 din 202 produse

 Filtre

Fungicide

Fungicidele sunt soluții dezvoltate pentru a controla dezvoltarea sau prezența ciupercilor parazite pe plante. Fungicidele sunt substanțe care ucid sau inhibă creșterea ciupercilor microscopice responsabile de bolile fungice distrugând plante, semințe, răsaduri, culturi alimentare și fructe, cereale, dar și alterând materiale organice nevii precum lemnul, pielea și produsele fibroase, precum hârtie și tesaturi. De asemenea, sunt utilizate în dezinfecția spațiilor și în medicina umană și animală pentru tratarea bolilor micotice. Fungicidele includ o mare varietate de compuși chimici care variază foarte mult ca toxicitate de la substanță la substanță.
Utilizarea frecventă și masivă a fungicidelor, prin răspândire, pulverizare sau fumigație, prezintă astfel riscuri semnificative pentru sănătatea lucrătorilor expuși și pentru mediu.

Ca și în cazul oricărei activități susceptibile de a prezenta un risc de expunere la agenți chimici periculoși, angajatorul trebuie să efectueze o evaluare a riscurilor suportate pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor, să limiteze utilizarea fungicidelor la strictul necesar, să adopte bune practici și igiena la locul de munca, isi instruieste angajatii si le pune la dispozitie echipamentul individual de protectie corespunzator (salopeta, manusi, cizme, masca) pentru a evita orice contact si inhalare de fungicide.

Informații generale despre produsele fungicide

Diversele utilizări ale fungicidelor

Produsele fungicide sunt utilizate în patru domenii: protecția culturilor (produse fitosanitare), protecția substanțelor lemnoase și fibroase, dezinfectarea solurilor, clădirilor, amenajărilor de creștere și horticultură, medicina umană și animală (produse antimicotice).

· Protectie fitosanitara
Utilizările specifice agriculturii includ tratarea semințelor și aplicarea pe plante.
Consecințele economice pot deveni foarte importante, deoarece provoacă pierderi considerabile în timpul creșterii plantelor, înainte, în timpul și după recoltare, de exemplu provocând moartea, necroza plantei, putrezirea fructelor, amortizarea răsadurilor. Unii agenți fungici produc toxine care fac recolta inutilizabilă pentru alimente. Infecțiile cu ciuperci pot provoca și daune estetice culturilor, de exemplu florilor sau plantelor ornamentale (pete negre pe trandafiri etc.).

La nivel global, cerealele, fructele și legumele, soia, strugurii și orezul sunt primele cinci culturi în care fungicidele sunt cele mai utilizate pentru protecția împotriva bolilor fungice.
· Protectia produselor lemnoase si fibroase
Ciupercile de lemn se dezvolta pe lemn unde nivelul de umiditate este prea ridicat si intr-un mediu restrans (subsol, pod, etc.).
· Dezinfectarea pardoselilor si a spatiilor si echipamentelor.
Produsele fumigate sunt adesea folosite pentru dezinfectarea fungicidă a spațiilor de reproducție, incubatoare și ouă pentru incubație, dar și pentru înmuiere, spălat-periat suprafețe și instrumente medicale din clinicile veterinare sau spitale.
· Medicamente fungicide
Sunt substanţe farmaceutice adecvate pentru distrugerea ciupercilor care provoacă afecţiuni cutanate sau mucoase (micoze, candidoze), antifungice externe aplicate local sau antifungice generale destinate micozelor profunde.

Modul de acțiune al fungicidelor

Există mai multe moduri de acțiune antifungică, unele fungicide acționând asupra mai multor parametri în același timp: blocarea respirației mitocondriale (strobilurine), inhibarea sintezei proteinelor sau lipidelor, perturbarea diviziunii celulare (benzimidazoli).

Se face o distincție între fungicidele de contact și fungicidele sistemice: Fungicidele de contact sunt fungicide de suprafață care nu sunt absorbite de plantă (frunze sau semințe). Fungicidele sistemice sunt preluate de plante și transportate de seva.
Fungicidele preventive se aplică înainte de apariția sporilor (efect anti-germinare) iar fungicidele curative se aplică după ce planta sau lemnul a fost infestat.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!