Cuvântul „pesticid” este un termen general folosit pentru a descrie o substanță (sau un amestec) care distruge un dăunător, previne sau reduce daunele pe care le poate provoca un dăunător. Dăunătorii pot fi insecte, șoareci sau alte animale, plante nedorite (buruieni), ciuperci, bacterii sau viruși.
Pesticidele pot include, de asemenea, orice substanță folosită pentru a modifica creșterea unei plante (controller), pentru a determina scăderea prematură a frunzelor unei plante (defoliant) sau pentru a acționa ca un desicant. Pesticidele sunt de obicei substanțe chimice, dar pot fi făcute și din materiale naturale, cum ar fi animale, plante sau bacterii.
NOTĂ: Termenul „pesticid” descrie un grup mare și divers de substanțe chimice și altele asemenea. Este foarte important să obții întotdeauna informații specifice despre produsul pe care îl utilizezi.
Cum funcționează pesticidele?
Pesticidele sunt adesea grupate în „familii” deoarece au proprietăți chimice similare sau pentru că afectează dăunătorii în moduri similare. Un pesticid poate conține ingrediente active din mai mult de o familie chimică. Iată câteva familii comune de pesticide: · Organofosfați
Caracteristici
Există mai multe tipuri de pesticide în familia organofosfaților, determinate de substanțele chimice exacte utilizate. Ele sunt de obicei făcute din acid fosforic. Majoritatea organofosfaților sunt insecticide. Acestea controlează organismele dăunătoare acționând asupra sistemului nervos. (De exemplu, pesticidul perturbă transmiterea impulsurilor nervoase prin destabilizarea enzimei care reglează acetilcolina .) Cu câteva excepții, majoritatea sunt foarte toxice.
Organofosfații sunt utilizați deoarece sunt mai puțin persistenti (se descompun mai repede) în sol, alimente sau furaje decât alte familii de pesticide, cum ar fi organocloruri. Cu toate acestea, multe dintre ele sunt eliminate treptat sau sunt rezervate pentru aplicații esențiale. · Compuși organoclorați (hidrocarburi clorurate)
Caracteristici
Ei controlează organismele dăunătoare prin întreruperea transmiterii impulsurilor nervoase. (Ele perturbă fluxul de ioni la nivelul axonului/sinapselor.) Ele sunt în general persistente în sol, alimente și în corpul oamenilor și al animalelor. (Nu se strică ușor). Se pot acumula în țesutul adipos. Sunt folosite în mod tradițional pentru a controla insectele și moliile, dar multe substanțe organoclorate nu mai sunt folosite pentru că rămân în mediul înconjurător pentru o perioadă lungă de timp, fără a se descompune. · Carbamații și tiocarbamații
Caracteristici
Sunt derivate din acid carbamic. Acestea controlează organismele dăunătoare acționând asupra sistemului nervos. (Ele perturbă transmiterea impulsurilor nervoase prin destabilizarea enzimei care reglează acetilcolina .)
În general, ele sunt mai puțin persistente în mediu decât familia organocloraților. Acestea includ insecticide, erbicide și fungicide. Riscurile pentru sănătatea umană și animală sunt moderate pentru erbicide și fungicide, dar sunt mai mari pentru insecticide. · Piretroizi sintetici
Caracteristici
Acestea perturbă transmiterea impulsurilor nervoase (măresc fluxul de ioni de sodiu în axon), ceea ce stimulează celulele nervoase și în cele din urmă provoacă paralizie. Sunt stabili sub radiația solară. (Nu se strică repede.)
Care sunt diferitele forme de pesticide?
Pesticidele sunt formulate (preparate) sub formă lichidă, solidă sau gazoasă. Formulările lichide includ suspensii, soluții, concentrate emulsionabile, suspensii în microcapsule și aerosoli.
Preparatele solide includ pulberi, particule, granule, pelete, granule solubile, pulberi solubile, momeli, tablete, paste granulate si pulberi umectabile. Pesticidele gazoase sunt în general fumigante (pot fi vândute ca lichid sau gaz)