Adjuvanti

Afiseaza: 1-13 din 13 produse

 Filtre

Avantajele adjuvanților

Nu există un adjuvant universal; Prin urmare, este esențial să cunoașteți fiecare dintre funcționalitățile lor pentru a le folosi cu înțelepciune. Îmbunătățirea calității pulverizării devenind o prioritate, operatorul trebuie să combine toți factorii de succes în timpul tratamentelor (calitate și cantitatea apei, condițiile de aplicare, distribuția materialului activ etc.).

Cateva exemple:

1) Agenți de umectare care măresc suprafața de contact dintre frunză și picătură prin răspândirea materialului activ și care asigură reținerea produsului pe cuticulă.
2) Uleiuri care favorizează pătrunderea substanțelor active prin „ruperea” barierei straturilor de ceară epicuticulară ale plantei; acest lucru devine un dezavantaj atunci când știi că uleiul va acționa în același mod asupra cuticulelor plantelor cultivate până la punctul de a risca să-și slăbească apărarea naturală împotriva ciupercilor patogene.
3) Penetranți care sunt agenți de umectare care impregnează cuticulele ceroase, cu respectarea integrității acestora.
4) Săruri care absorb umezeala din aer și astfel luptă împotriva uscării.
5) Adezivi care vor fixa materialul activ pe foi împotriva spălării și volatilizării.
Adjuvanții vor trebui, așadar, adaptați la modurile de acțiune ale materialelor active (rădăcină, de contact, sistemică sau penetrantă), la tipurile de formulări ale produselor și la tipurile de plante vizate (frunze glabre sau păroase, grosimea cuticulelor), stadiile plantelor, pozițiile stomatelor…).

Rolul unui adjuvant în mediu

Adjuvanții sunt instrumente ieftine și esențiale în reducerea transferului de pesticide în mediu.
În cele din urmă, rezultatul este că pesticidele din atmosferă pot polua diferite ecosisteme. Bioacumularea pesticidelor, în forma lor răspândită sau degradată, se observă și în mediu și în lanțurile trofice. Prin urmare, este imperativ să se controleze mai bine pulverizarea: este necesar să se evite atât picăturile de dimensiuni prea mici care derivă sau se evaporă înainte de a ajunge la țintă, cât și cele de dimensiuni mari care curg. Una dintre provocări este asigurarea eficienței maxime cu un minim de amestec de pulverizare, având în același timp pierderi reduse.

Volatilizare

Termenul de volatilizare desemnează toate procesele fizico-chimice de transfer al compușilor din plante sau sol în atmosferă. Cantitățile de pesticide introduse in aer de acest fenomen sunt comparabile cu cele provocate de derivă.
Volatilizarea se poate produce pe suprafata plantelor sau/si pe praful din solurile tratate prin eroziunea vântului.
De exemplu, volatilizarea este mai mare din frunze decât din sol.
Pe scurt, volatilizarea este un proces complex legat de natura fiecărui pesticid și de condițiile de mediu. Importanța sa variază în funcție de formulări.
Unele pesticide se pot „adsorbi” adică se pot lega de suprafețele solide, în acest caz solul și apoi pot fi suflate și astfel ajung în atmosferă: acesta este mecanismul de eroziune eoliană.
Acest fenomen depinde în esență de următorii factori: viteza vântului, natura și umiditatea solului, acoperirea cu vegetație, dimensiunea particulelor și practicile de cultivare. Particulele mari de picături se rostogolesc pe pământ și se deplasează în direcția vântului pe câteva sute de metri.
În concluzie, mecanismele de dispersie sunt foarte numeroase și depind în principal de prezența unei acoperiri vegetale sau nu, de caracteristicile solului, de funcționarea hidrologică, de substraturile geologice și de condițiile climatice din timpul și după aplicare, precum și de compoziția produselor răspândite.

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!