Regulatorii de creștere definesc o substanță activă sau un preparat de protecție a plantelor care este utilizat pentru a controla mai bine creșterea plantelor, fără a provoca daune din punct de vedere agronomic. Majoritatea regulatorilor de creștere urmăresc astfel să întărească tulpinile unei plante, să limiteze creșterea organelor aeriene sau chiar să crească rezistența la adăpostirea fiziologică.
La ce ajuta regulatorii de creștere?
Regulatorii de creștere a plantelor (RCP) sunt substanțe chimice utilizate pentru a modifica creșterea plantelor și care promovează ramificarea, inhibă creșterea lăstarilor, îmbunătățește întoarcerea înfloririi, îndepărtează excesul de fructe și modifică procesul de coacere. Sunt implicați mulți factori, inclusiv modul în care produsul este preluat de către plantă, vârsta și vigoarea arborelui, doza utilizată, timpul de tratament, soiul și condițiile meteorologice înainte, în timpul și după aplicare.
Regulatorii de creștere a plantelor sunt substanțe chimice mici, simple, care le pot regla creșterea și dezvoltarea. Regulatorii de creștere a plantelor sunt molecule care influențează dezvoltarea plantelor și sunt în general active la concentrații foarte scăzute. Există regulatori naturali, care sunt produși chiar de plantă, precum și regulatori sintetici; cei care se gasesc in mod natural in plante se numesc fitohormoni sau hormoni vegetali.
Descrierea celor cinci clase de regulatori de creștere utilizate în culturile pomicole:
· Auxinele: Auxinele sunt substanțe care stimulează creșterea plantelor și contribuie la alungirea lăstarilor; totuși, la concentrații mari pot inhiba creșterea mugurilor laterali. Pe lângă faptul că sunt folosite ca regulatori de creștere, auxinele pot acționa și ca erbicide (2, 4-D etc.). În producția de mere, acidul naftalen acetic (ANA) este o auxină sintetică care poate fi folosită pentru a subția fructele și a preveni căderea acestora cu puțin timp înainte de recoltare.
· Gibereline: Giberelinele (GA) promovează alungirea celulelor și creșterea tulpinii și, de asemenea, ajută la reglarea procesului de repaus. Promalin/Perlan (conținând GA4 + 7 și 6-benziladenină) au fost folosite pentru a îmbunătăți dimensiunea fructelor și pentru a combate bolile la mere. ProGibb 40SB și Falgro (conținând GA3) sunt folosite pentru a întârzia maturitatea, pentru a îmbunătăți fermitatea fructelor și pentru a prelungi perioada de culegere a cireșelor dulci. Giberelinele sunt folosite la vișine pentru a regla înflorirea și astfel a preveni supraproducția. Apogee (prohexadionă-calciu) inhibă biosinteza giberelinelor.
· Citokinine: Citokininele promovează diviziunea celulară. Citokininele sunt implicate în procesul de ramificare și stimulează formarea mugurilor florali. Sunt folosiți ca agenți de subțiere a fructelor (Maxcel sau Cilis Plus 6-BA) la meri. Pentru mai multe informații despre utilizarea agenților de subțiere, ia legătura întotdeauna cu consultanții de specialitate.
· Acid abscisic: Acidul abscisic acționează asupra procesului de repaus a mugurilor și semințelor, inhibă creșterea lăstarilor și este implicat în reglarea pierderii de apă de către plante.
· Etilena: Etilena favorizează abscizia frunzelor si fructelor, inhibă alungirea lăstarilor precum și formarea mugurilor laterali. La măr și cireș, etilena este implicată în tranziția fructului de la maturitatea fiziologică la maturitatea completă. Ethephon (Ethrel) este o substanță sintetică care eliberează etilenă la aplicare. Retain acționează asupra biosintezei etilenei, permite fructului să rămână mai mult timp în pom și prelungește perioada de valabilitate a acestuia.